Vårt bästa kafferecept

Brunch9
Foto: Emmy Lundström Styling: Alexandra Vikström och Emmy Lundström

Okej hörrni, ni vet ju att vi gillar kaffe. Inget hemlighet så att säga, om det nu skulle vara något att hålla hemligt. Låt oss säga att vi efter ett par koppar kaffe en varm sommarmorgon skulle vilja ha lite mer… kaffe. Men med lite annan konsistens. Bra och viktigt med variation ju. Då skulle vi göra oss en affogato, alltså en skopa vaniljglass med en espresso över. Det godaste som finns.

Receptet som vi bjuder på här nere finnes just nu, i form av en italiensk brunch, tillsammans med fyra andra recept i nyaste numret av Elle Mat&vin. Så är ni sugna på lite speedos (alltid!), espresso och citron- och tomatbruschetta tycker vi att ni genast ska bege er till närmsta tidningshylla.

6 portioner

Vaniljglass (givetvis går det bra med köpt glass också, inte varje morgon uppmuntrar till att röra ihop en egen, speciellt inte sådana lördagsmorgnar då ens tax rymt ifrån en i jakt på två andra hundar och man själv får springa efter i morgonrock och råkar visa ena TUTTEN för grannen) 

1 tsk äkta vaniljpulver
2,5 msk vatten
2 ägg
1,5 dl vispgrädde
0,5 dl mjölk
1 dl strösocker eller florsocker

3 koppar espresso (starkt bryggkaffe går också bra)

Knäck äggen och lägg vitorna i en bunke och gulorna i en annan. Häll grädden i en tredje bunke. Vispa äggvitorna med en elvisp tills de blir fluffiga. Du ska kunna vända bunken upp och ned utan att äggvitorna faller ut. Ställ åt sidan.

Vispa grädden, inte för hårt, och ställ åt sidan.

Vispa äggulor och socker tills det blir riktigt pösigt. Tillsätt vaniljpulvret i ägguleblandningen och rör ned vispgrädden och hälften av äggvitan. Vänd slutligen ned resten av äggvitan med försiktiga rörelser.

Häll smeten i en fryslåda och sätt på lock. Glassen behöver frysas i minst fyra timmar.

Ställ fram glassen en stund innan du ska äta den. Skopa upp en kula glass i varje glas och och häll sedan på het espresso.