Björnbärsscones med clotted cream

bjornbarsscones
                                                         Foto: Emmy Lundström / A cup of coffee Styling: Alexandra Vikström 

Det finns knappt något trevligare än scones. Scones är omhändertagande. De lagar trasiga hjärtan (nåväl, de lindrar smärtan för en stund i alla fall) och de får vänner att krypa upp i soffan nära varandra med en kopp te. De mättar dessutom bra, är ofantligt goda och enkla att göra. Dessa, fullproppade med björnbär, gjorde vi i stekpannan en morgon. Ihop med clotted cream (mycket engelskt av oss) blir de sjukt goda. Recept kommer här!

Råg- och dinkelscones med björnbär
8 bitar

2 dl rågmjöl
2 dl dinkelmjöl
2 tsk bakpulver
2 krm salt
60 g smör
2 dl naturell yoghurt
2 dl björnbär (frysta går bra)

Blanda rågmjöl, dinkelmjöl, bakpulver och salt i en skål. Rör om. Nyp ned smöret och tillsätt sedan yoghurten och björnbären. Forma till två runda kakor och baka dem i stekpanna på spisen. Använd högsta värme, men sänk lite eftersom. Det tar cirka 10-12 minuter innan de är genomgräddade.

Clotted cream
Cirka 1 dl

6 dl vispgrädde

Häll grädden i en skål och ställ den i en kastrull med sjudande vatten. Låt sjuda 1 1/2 tim utan lock. Det är viktigt att ni inte rör i grädden under tiden och den får heller inte koka. Låt skålen stå i kylen i cirka 12 timmar. Ta upp den tjocka, gräddiga ytan med en sked och rör den smidig och slät.