Kakor, pizza och choklad

Granola med tranbär och mörk choklad / A cup of coffeeFoto & styling: Emmy Lundström/A cup of coffee

Kakor och pizza till frukost – av de senaste inläggen att döma har vi helt ballat ur. Lika bra att fortsätta på samma dekadenta tema och lansera choklad som ett härligt frukostalternativ. Så, varsågoda: Rostad granola med tranbär och mörk choklad. Det är precis lika gott som det låter och perfekt att ha i skafferiet regniga dagar.

Rostad granola med tranbär och mörk choklad
1 stor burk

2 dl hasselnötter
3 dl havregryn
2 dl dinkelflingor
1 dl hela linfrön
2 dl solrosfrön
2 dl pumpakärnor
1/2 dl rapsolja eller solrosolja
1/2 dl vatten
1/2 dl flytande honung
1 msk kanel
2 dl torkade tranbär (eller andra torkade bär)
2 dl rostade kokosflingor
100 g hackad mörk choklad, 90 procent

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader och klä en plåt med bakplåtspapper. Rosta hasselnötter i en torr stekpanna. Blanda ihop gryn, frön och kärnor och lägg på plåten. Blanda ihop olja, vatten, honung och kanel. Häll vätskan över müslin och täck blandningen, blanda noggrant. Rosta i mitten av ugnen i 25–30 minuter. Rör om då och då så att granolan inte bränns. Låt granolan svalna innan du blandar i torkade tranbär, hasselnötter, kokosflingor och hackad choklad. Förvara svalt i en burk med tättslutande lock.