Gott. Gott. GOTT.

Mandelsmör och nutella / A cup of coffeeFoto: Emmy Lundström Styling: Alexandra Vikström

Smör. Gott. Nötter. Gott. Nötsmör. GOTT. Det är ju bara LOGIK. Och med denna logik i bakhuvudet bestämde vi oss för att svänga ihop mandelsmör med vanilj och hasselnötssmör med kakao. Det är ett av de bättre beslut vi har tagit på bra länge. Dessa underbara blandningar kommer att förgylla våra frukostar länge och väl. Svårt att göra är det inte heller, och sånt gillar man ju. För att göra ett nötsmör tar du bara fram mixern, slänger i nötterna och mixar – länge. Svårare än så är det inte. Och efteråt har du en himmelsk blandning att bre på mackan eller klicka över yoghurten. Sånt gillar man också.

Hasselnötssmör med kakao

5 dl rostade hasselnötter
1-2 msk olja
1/2 dl kakao
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 dl socker
1/d dl kokosmjölk
1 nypa havssalt

Mandelsmör med vanilj

5 dl mandel
1-2 msk olja
1 tsk vaniljpulver
1 tsk florsocker

Rosta nötterna i en 200 grader varm ugn i tio minuter. Mal nötterna till ett fint pulver i en mixer. Tillsätt oljan och fortsätt att mixa tills blandningen blir krämig. Det kan ta 10-20 minuter. Tillsätt övriga ingredienser och fortsätt mixa en stund till tills smöret har en bra och krämig konsistens.

Mandelsmör och nutella / A cup of coffee