Den godaste frukostkakan

DSC04252 copy

Den här kakan föddes en regnig vårmorgon för ett par år sedan. Ni vet, när luften är full av syre och träden fullkomligt exploderar i grönska. En vän kom förbi på elva-kaffe och amaretto (ja, vi fick tydligen kontinental feeling) precis när kakan hunnit kallna tillräckligt. Hennes spontana reaktion efter första tuggan var: ”Men vilken jävla kaka. Vilken kakjävel!”

Sedan dess har den bakats många gånger, till många tillfällen, men faktiskt allra mest till frukost. Faktum är att den blivit lite av en snackis i vänkretsen, och då och då trillar det in ett sms med frågan om det går att få receptet på kakjäveln. Givetvis går det alldeles utmärkt, och vi vill så klart gärna dela med oss av receptet även här.


12 bitar

200 g smör
1 1/2 dl honung
4 ägg
2 dl dinkelmjöl
2 dl rågmjöl
1 tsk bakpulver
1 dl valnötter
1 dl pistagenötter
4 plommon (eller annan valfri frukt)
½ dl torkade aprikoser
½ tsk kanel
½ tsk kardemumma
½ tsk rosmarin
½ tsk lavendel
1 tsk blå vallmofrön

Arbeta samman rumsvarmt smör och 1 dl honung. Knäck äggen och blanda tillsammans med smörblandningen. Tillsätt sedan dinkelmjöl, rågmjöl och bakpulver medan du rör om för hand. Skär aprikoserna i små bitar och rör ned.

Hacka nötterna och plommonen grovt och lägg i en skål. Blanda med kanel, kardemumma, rosmarin, lavendel och resten av honungen. 

Smörj och bröa en form med avtagbar kant och bred ut hälften av smör- och mjölröran i formens botten. Fyll på med nöt- och plommonblandningen. Fördela sedan resten av smör- och mjölröran ovanpå. Toppa med lite hackade valnötter och vallmofrön.

Grädda kakan i 200 grader i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter. Servera gärna ljummen.