Saffranspannkakor med björnbärssylt

Nyvispad, fluffig grädde, en stor sked söt sylt och ett glas mjölk. Är det fler än vi som tänker på barndomens lata sommarlovsdagar när vi hör detta? Vi bestämde oss för att återuppleva de goda tiderna och ställde oss för att steka ett helt gäng  pannkakor till frukost för ett par morgnar sedan. Med saffran i smeten blev de helt drömgoda, och vi fnissade oss genom frukosten i ren och skär lycka, förmodligen med mjölkmustascher på. Här bjuder vi på pannkaksreceptet, men även på en världsgod björnbärssylt med vanilj.

Saffranspannkakor / A cup of coffee

Foto: Emmy Lundström Styling: Alexandra Vikström/A cup of coffee

Saffranspannkakor
8-10 st

2 ägg
6 dl mjölk
3 dl mjöl
2 msk socker
1 kuvert saffran
smör att steka i

Vispa ihop alla ingredienser till en jämn smet. Låt smeten svälla i en halvtimme. Eller stek direkt om du håller på att gå under av hunger. Ha i en rejäl klick smör i stekpannan och stek på medelhög värme. Servera med lättvispad grädde och sylt.

Saffranspannkakor / A cup of coffeeFoto: Emmy Lundström Styling: Alexandra Vikström/A cup of coffee

Björnbärssylt med vanilj

225 g björnbär (frysta går bra)
2 msk socker
1/2 tsk vaniljpulver

Häll alla ingredienser, tillsammans med en skvätt vatten, i en kastrull och koka upp. Låt sylten sjuda på medeltemperatur i 10 minuter. Förvara i väl rengjord glasburk i kylskåpet.