Citron- och basilikascones med lavendelte

Citron- och basilikascones/A cup of coffee

Foto: Emmy Lundström Styling: Alexandra Vikström/ A cup of coffee

När vi tänker på te och scones flimrar bilder från engelska landsbygden förbi. Stora, gröna regntunga skogar. Stenhus och vackra rosträdgårdar. Vi skulle gärna ta en resa dit meddetsamma. Sätta oss i någon skön rottingfåtölj, dricka te (och okej, vin också) och äta oss mätta på scones i mängder. Sedan gå lite te- och vinlulliga på upptäcktsfärd i trädgården. Ja, det låter bra. England nästa! 

Med denna engelska feeling i kroppen passar vi på att baka våra egna scones. I just dessa har vi tillsatt två av våra favoritråvaror citron och basilika. Till det testade vi att piffa till vårt vanliga Earl Grey med ros och lavendel. Om det blev gott? Vi råkade äta upp alla sex scones och drack två kannor te. Det tror vi svarar på frågan. 

Citron- och basilikascones/A cup of coffee

Foto: Emmy Lundström Styling: Alexandra Vikström/ A cup of coffee

Citron- och basilikascones
6 stycken

4 dl dinkelmjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
1/2 kruka färsk basilika
Zest från 1 citron
60 gram rumsvarmt smör
1 1/2 dl naturell yoghurt

Blanda dinkelmjöl, bakpulver och salt. Hacka basilikabladen i fina bitar och riv zesten från citronen. Tillsätt i mjölblandningen. Krama ned smöret och tillsätt yoghurten. Blanda väl och forma till runda bullar. Grädda i ugnen i 225 grader i cirka 12 minuter.

Citron- och basilikascones/A cup of coffee

Foto: Emmy Lundström Styling: Alexandra Vikström/ A cup of coffee

Earl Grey med lavendel och ros
6 koppar

6 tsk Earl Grey
2 msk lavendel
2 msk torkade rosblad

Blanda alla ingredienser och portionera ut i tesilar, eller låt allt dra i en kanna, i cirka fem minuter. Servera gärna ihop med en skiva citron.